Budování vztahu k udržitelné módě a jeho dopady z pohledu pozitivní psychologie - Veselá, Petra; Honsová, Pavlína; Čada, Karel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se věnuje tématu udržitelnosti a jeho vlivům na well-being jedince. Teoretická část představuje základní pojmy a dosavadní poznatky o konceptu udržitelnosti, well-beingu, smysluplnosti a jejich vzájemné provázanosti. Praktická část zahrnuje kvalitativní výzkum, jehož cílem je přiblížit pohled na fenomén jedinců, kteří se rozhodli žít udržitelným životním stylem, a porozumět tak jeho aspektům. Skrze polostrukturované hloubkové rozhovory s pomocí Interpretativní fenomenologické analýzy je zkoumán vývoj vztahu k udržitelnosti, vlivy na kvalitu života, motivace a zvládání různorodých překážek souvisejících se zájmem o udržitelnost. Závěry z výzkumu poukazují na silné vnitřní přesvědčení, které pomáhá překonat i některé negativní vlivy, jako jsou například negativní emoce nebo finanční a materiální překážky. Na budování vztahu k udržitelnosti má významný vliv výchova a poznání negativních dopadů neudržitelného jednání skrze zkušenost nebo informace.
Vedoucí práce: Pavlína Honsová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses