Analýza českého trhu práce v letech 2009–2019 podle úrovně vzdělanosti obyvatelstva - Hokr, Václav; Bartůsková, Lucia; Steiner, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Trh práce a s ním spojený fenomén nezaměstnanosti mají zásadní dopady na všechny sektory ekonomiky a na život jednotlivce. Cílem diplomové práce je zhodnotit vývoj na českém trhu práce v letech 2009–2019 se zvláštním ohledem na vzdělání jako na jeden z hlavních determinantů postavení jednotlivců na tomto specifickém trhu. Teoretická část práce shrnuje dosavadní výzkum v oblasti vztahu vzdělání a trhu práce, přičemž nejvýznamnější dotčenou teorií je Teorie lidského kapitálu. V praktické části jsou mj. analyzovány ukazatele trhu práce a poptávka a nabídka na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání. Mimo jiná dílčí zjištění bylo prokázáno, že nejvýhodnější postavení na trhu práce měla skupina pracovníků s vysokoškolským vzděláním.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses