Odměňování osob zaměstnaných ve výkonu trestu odnětí svobody v ČR s důrazem na splácení jejich dluhů v letech 2018-2020 - Vlčková, Petra; Bartůsková, Lucia; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Diplomová práce se zabývá problematikou zaměstnávání a odměňování pracujících odsouzených k trestu odnětí svobody v souvislosti s umořováním jejich dluhů. Teoretická část popisuje fungování českého vězeňství a poukazuje na záležitosti dopadající na státní rozpočet. V praktické části práce jsou uvedena zjištěná pozitiva a negativa zaměstnávání vězňů a návrhy opatření, které by stav mohly zlepšit. Dále jsou představeny a vyhodnoceny změny ve výši odměny za práci a srážek z čisté odměny. Na konci práce je proveden kvalitativní anonymní výzkum, ve kterém je detailně posuzována mzdová situace pěti konkrétních odsouzených žen, které vykonávají trest v Drahonicích, věznici spadající pod Věznici Nové Sedlo. Výsledky analýzy a srovnání potvrzují, že modifikace legislativního nastavení odměňování podporuje splácení pohledávek odsouzených osob. Zároveň bylo ale zjištěno, že velikost dluhů je na tak vysoké úrovni, že během výkonu trestu je z nich umořeno velmi malé procento.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses