KOMPARACE FINANČNÍCH DÁVEK PRO RODINY S DĚTMI V ČESKÉ REPUBLICE, ŠVÉDSKU A VELKÉ BRITÁNII V ROCE 2019 - Milaniaková, Lucie (2020)
Předmětem diplomové práce je komparace rodinných dávek pro rodiny s dětmi v České republice, Švédsku a Velké Británii v roce 2019. V teoretické části práce je charakterizována sociální politika, sociální stát, rodina, rodinná politika a její typologie. Praktická část zahrnuje analýzu rodinných politik aplikovaných ve vybraných zemích a výpočet výše zvýhodnění směřující rodinám. Metodou modelových rodin je ve sledovaných zemích stanovena výše finančních dávek a daňových zvýhodnění pro konkrétní rodiny s dětmi; výpočet abstrahuje od služeb pro rodiny. Makroekonomická evaluace je zajištěna komparací velikostí výdajů na rodinnou politiku. Nejvíce podporovaným modelem rodiny napříč všemi státy je rodina s nízkými příjmy a rodina pečující o nejmladší potomky. Výdaje na rodinnou politiku u většiny evropských zemí rostou; výsledná podpora v České republice, Švédsku a Velké Británii však nedosahovala v roce 2019 u modelových rodin takových rozdílů, jaké by byly dle jejich typologického zařazení rodinných politik předpokládány. V souladu s typologií rozděluje familistické Švédsko finanční podporu nejvíce uniformně, v refamilistické České republice přejímá roli pečování o potomka rodina a Velká Británie podporuje rodiny ocitající se na okraji sociální sítě. Autor předkládá důkazy argumentující proti klasifikaci Velké Británie mezi defamilistické země, jelikož výše výdajů na rodinnou politiku s tímto tvrzením nekoresponduje.