BREXIT A JEHO DOPAD NA VÝKONNOST EKONOMIKY VELKÉ BRITÁNIE - Fux, Jaroslav; Zamrazilová, Eva, 1961-; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato diplomová práce se zabývá procesem vystoupení Velké Británie z Evropské unie a jeho dopadem na výkonnost této ekonomiky. V práci jsou testovány dvě hypotézy určené na základě předpovědí Kierzenkowskiho a kol. (2016), že brexit bude mít v krátkodobém horizontu za následek alespoň 3 % pokles HDP per capita Velké Británie a že brexit bude mít v dlouhodobém horizontu za následek alespoň 5 % pokles toho samého ukazatele. Hypotézy jsou diskutovány v teoretické části a následně testovány prostřednictvím metody Synthetic Control na panelových datech ze Světové banky a z Mezinárodního měnového fondu. V obou případech jsou zamítnuty, přestože je zjištěn negativní dopad brexitu (respektive rozhodnutí o něm) na výkonnost britské ekonomiky. Tento pokles se do roku 2020 pohybuje pod 3 %, a v následujícím období mezi lety 2021-2024 se v každém roce snižuje. Robustnost výsledků pak není vyvrácena provedenými kontrolními placebo testy.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses