Analýza dopadů přijetí Eura na Slovensku a komparace s Českou republikou - Stoklasa, Jakub; Zamrazilová, Eva, 1961-; Bednář, Milan, 1991-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato diplomová práce se zabývá vývojem slovenské ekonomiky po přijetí společné evropské měny euro. Jejím cílem pak bylo zjistit, zda mělo právě přijetí eura významný vliv na hlavní makroekonomické ukazatele země a zda urychlilo reálnou konvergenci vůči lídrům eurozóny. Toho se snaží dosáhnout pomocí regresní analýzy panelových dat, za pomocí metody difference in differences, ve kterých zastává roli kontrolní skupiny Česká republika. Na základě sestavených modelů a výsledných odhadů pak práce nepotvrzuje hypotézu o významnosti měny na vliv ani jedné ze tří vysvětlovaných ukazatelů – růstu HDP, exportu a zadlužení soukromého sektoru. To může být způsobeno relativně slabším vývojem hospodářství Slovenska v posledních letech, což ovlivnilo makroekonomické ukazatele. Tato analýza tak dochází k rozdílným výsledkům než většina studií, které byly vytvářeny brzy po přijetí eura. Práce poté může sloužit jako podklad k vyhodnocování Slovenského členství v eurozóně, nebo jako předloha pro státy, které jsou zavázány vstoupit, jako Česká republika.
Vedoucí práce: Eva Zamrazilová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses