Motivačné faktory zamestnancov - Maruščáková, Diana (2020)
Diplomová práca na tému „Motivačné faktory zamestnancov“ sa zaoberá aktuálnym stavom motivácie v skúmanej spoločnosti. Hlavným cieľom práce je zistiť a následne zhodnotiť, ako pôsobia motivačné faktory, ktoré plynú z motivačného programu firmy, na jej zamestnancov. Na základe toho taktiež určiť, ktoré z faktorov majú zásadný vplyv na ich motiváciu a spokojnosť. Teoretická časť tejto práce predstavuje bližšie čitateľovi pojem motivácia, zoznamuje ho s typmi a procesom motivácie, ale upresňuje i vysvetlenie pojmu stimulácia, ktorú si ľudia často omylne zamieňajú s motiváciou. Súčasťou teoretickej časti je aj predstavenie motivačných teórii. Ďalej táto časť rieši motiváciu na pracovisku a skúma ju vo vzťahu k výkonnosti a spokojnosti zamestnancov. V tejto práci sú tiež predstavené motivačné faktory, ktoré ovplyvňujú výkon, spokojnosť a celkovú motiváciu. V praktickej časti je uvedená charakteristika danej spoločnosti spoločne s jej aktuálnym motivačným programom. Nasleduje vyhodnotenie dotazníkové šetrenia s podrobnejšou analýzou jednotlivých faktorov, ktoré firma využíva k motivácii svojich zamestnancov. Posledná kapitola sa venuje zhodnoteniu výsledkov analytickej časti a rovnako ponúka odporúčania k zlepšeniu motivačnej situácie na pracovisku. Táto časť ponúka čitateľovi i prehľad silných a slabých stránok motivačného programu, ktorý je aktuálne vo firme zavedený.