Nová hedvábná stezka : analýza pomocí gravitačního modelu - Pörner, Marek; Čermáková, Klára; Kadeřábková, Božena; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem práce je analýza mezinárodního obchodu v kontextu projektu Nová hedvábná stezka pomocí gravitačního modelu vystavěného na mikroekonomických základech. Na základě odhadu OLS i PPML s párovými fixními efekty a panelovými daty se vyvozuje, že formální zapojení do projektu pozitivně ovlivňuje obchodní výměnu mezi zapojenými zeměmi. Vzhledem k dlouhodobému charakteru projektu je následně provedena simulace dalšího zlepšení konektivity a kvality infrastruktury u jednotlivých států participujících v projektu, jakožto stěžejního pilíře celé iniciativy. K tomuto účelu je použit model s kontrolou MTR pomocí metody Bonus Vetus OLS. Na základě výstupů ze simulace lze očekávat růst celkového exportního potenciálu u většiny zemí Evropské unie včetně České republiky, zároveň pak i růst potenciálu obchodu mezi Čínou a jednotlivými státy EU. K výstupům ze simulací je pak potřeba podotknout, že stojí na předpokladu úspěšného pokračování projektu při snižování transportních nákladů a zlepšení infrastruktury u zapojených zemích.
Vedoucí práce: Klára Čermáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses