Strategie růstu vertikální farmy - Pexa, Ondřej (2021)
Cílem této diplomové práce je tvorba strategických variant růstu pro konkrétní společnost zabývající se vertikálním farmařením a ohodnocení těchto variant. Práce shrnuje teoretická východiska z oblasti strategie růstu firmy, strategické analýzy a analýzy proveditelnosti. Tyto poznatky jsou aplikovány při samotném vývoji variant. V práci jsou použity metody a nástroje jako Porterův model 5 sil, PESTLE analýza, SWOT analýza, Ansoffova matice růstu nebo SCQ přístup. V praktické části práce je představena a zkoumaná společnost. Následuje analýza mikro a makro prostředí společnosti a následně je vytvořeno 6 možných variant růstu. Pro každou z těchto variant je provedena analýza proveditelnosti, poté jsou varianty porovnány z pohledu finančních ukazatelů, senzitivity výnosů a souladu se strategií firmy. Nakonec jsou společnosti poskytnuta doporučení, jaké růstové varianty zvolit.