Vliv vzdělání rodičů na studijní výsledky dětí - Rabová, Michaela; Čihák, Jakub; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Práce zkoumá vliv vzdělání rodičů na studijní výsledky dětí. Hlavním cílem práce je nalezení faktorů, které způsobují nerovnosti ve vzdělání, díky jejich identifikaci zlepšit individuální přístup k dětem, a tím pomoci zvýšit jejich šance na pracovním trhu. Práce přispívá k rychlému rozpoznání sociálně znevýhodněného žáka a tím pro něho zajistit co nejrychleji podporu tak, aby se mohl plně účastnit života ve společnosti a měl přístup ke všem jejím zdrojům. Data k práci byla získána pomocí dotazníkového šetření, kterého se účastnili rodiče dětí z druhých až pátých tříd na základní škole v Praze. Výsledky vícenásobné regresní analýzy ukazují, že počet sourozenců v rodině, místo bydliště a mzda otce jsou významnými faktory, působícími na prospěch dětí. Dále se v analýze ukázalo, že vzdělání rodičů přímo neovlivňuje studijní výsledky dětí.
Vedoucí práce: Jakub Čihák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses