OPT-OUT SYSTÉM případ sdílený lékový záznam v ČR v roce 2020 - Supek, Michal; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem této práce je vyhodnotit efektivitu opt-out systému ve sdíleném lékovém záznamu, zabezpečení spravovaných dat a informovanost občanů v ČR. V teoretické části práce jsou popsány okolnosti vzniku evidence léků. Také je zde popsán opt-out a opt-in systém a hlavní teoretická východiska. Praktická část se zabývá vznikem a konstrukcí sdíleného lékového záznamu v ČR. Jsou zde analyzovány statistické údaje o nesouhlasech se sdílením, data z průzkumu veřejného mínění a data z vlastního dotazníkového šetření, která jsou následně jsou porovnány. Z výsledků bylo zjištěno, že je opt-out systém při zajištění odpovídající ochrany dat efektivním mechanismem pro sběr a sdílení dat, nicméně bez odpovídající informovanosti občanů v ČR. V závěru praktické části je navržena oblast hospodářské politiky, konkrétně důchodový systém, ve které by využití opt-out systému mohlo vést k efektivnějším výstupům.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses