Dopad COVID-19 na lidský kapitál - Hampejs, Michal (2020)
Práce se zabývá problematikou současné pandemie COVID-19 a jejího dopadu na lidský kapitál, zvláštní pozornost je věnovaná dopadům na vzdělání. V praktické části jsou pak odhadovány dopady vynuceného přechodu na distanční výuku v terciálním vzdělávání. Na základě dat o prospěchu studentů Vysoké školy ekonomické v Praze bylo odhaleno, že studenti dosahovali během letního semestru 2019/2020 lepších výsledků nejen v předmětech běžné výuky, ale i při státních závěrečných zkouškách, které probíhaly běžným způsobem. Přechod na distanční studium byl náročnější u předmětů, jejichž známka se neodvíjela pouze od závěrečného testu, pozitivní dopad přechodu na distanční studium byl u nich mírnější. Také předměty, které byly z části nebo zcela vyučované na cvičení, dosáhly menšího poklesu průměrné známky ve srovnání s předměty, které byly vyučovány pouze na přednáškách. Neplánovaná situace, která byla vynucena pandemií COVID-19, měla celkově pozitivní dopad na prospěch studentů napříč všemi předměty.