Analýza struktury vysokoškolského vzdělávání vzhledem k potřebám trhu práce v ČR v letech 2011-2020 - Lejbová, Karolína (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vysokoškolského vzdělávání obecně i vzhledem k potřebám trhu práce v ČR v letech 2011 - 2020. Cílem práce je odpovědět na otázku, zda je struktura vysokoškolského vzdělávání vhodně nastavená a odpovídá potřebám trhu práce. V teoretické části jsou shrnuty základní pojmy a teorie, jako jsou teorie lidského kapitálu a teorie trhu práce. Dále je nastíněn historický vývoj vysokého školství. Literární rešerše v neposlední řadě shrnuje pohledy několika autorů na uvedené teorie a jejich kritiku. V praktické části jsou zkoumána data k vývoji počtu vysokých škol i studentů, studijní neúspěšnosti, počtům absolventů dle oborů, zaměstnaných v národním hospodářství dle odvětví a nezaměstnaných absolventů dle oborů. Praktická část je doplněna o dotazníkové šetření mezi absolventy NF VŠE. Z výsledků analýzy vyplývá, že struktura vysokoškolského vzdělávání není vhodně nastavena vzhledem k efektivnosti systému jako takového a ani vzhledem k potřebám trhu práce.