Analýza bytového trhu v České republice a komparace cen bytů v jednotlivých krajích s průměrnou mzdou v České republice v letech 2007 – 2018 - Novák, Jiří (2020)
Bakalářská práce zkoumá dostupnost vlastnického bydlení v České republice a jejích krajích v období 2007–2019. Teoretická část práce vymezuje bydlení jako statek, rezidenční trh, nabídku a poptávku na trhu bydlení a bytovou politiku. Praktická část práce zkoumá strukturu rezidenčního trhu. V další části je analyzována dostupnost vlastnického bydlení v rodinných domech o velikosti 699 m3 a bytech o ploše 62 m2 napříč jednotlivými kraji. Analýza je prováděna pomocí poměru cen nemovitostí a násobku ročních mezd v jednotlivých krajích. Výsledky analýzy se liší v průběhu sledovaného období. Celkově došlo ke zlepšení dostupnosti vlastnického bydlení. Mezi kraji jsou však z hlediska dostupnosti významné rozdíly.