Komparace systému nemocenského pojištění v České republice a Finsku v období 2008-2019 - Ficková, Tereza (2020)
Bakalářská práce se zabývá analýzou nastavení nemocenského pojištění v České republice a Finsku v letech 2008–2019. Práce se snaží vyhodnotit hypotézu ve znění: „Finský systém nemocenského a zdravotního pojištěni je z hlediska příspěvků, které se soustředí na nemoc a mateřství, nákladnější než dávky nemocenského pojištění v České republice.“ Teoretická část práce vymezuje nejen sociální politiku a její jednotlivé principy a funkce, ale zahrnuje také její jednotlivé modely. Představeny jsou i odborné studie na téma zdravotní péče v České republice a Finsku. Praktická část práce nejprve analyzuje vývoj hlavních makroekonomických indikátorů, které slouží k následnému vyhodnocení hypotézy. Dále je v této části práce provedena komplexní analýza českého a finského nemocenského (zdravotního) systému. V závěru praktické části práce jsou komparovány jednotlivé dávky a nákladovost obou systémů. S ohledem na náklady na jednoho ekonomicky aktivního obyvatele, na podíl nákladů na celkových vládních výdajích a na podíl nákladů na HDP bylo možné hypotézu označit za verifikovanou. Nicméně, rozdíly mezi zeměmi nebyly tak markantní. S ohledem na podíl vyplacených výdajů vůči průměrné hrubé roční mzdě nebylo možné hypotézu verifikovat. Na základě provedené analýzy práce stanovuje hospodářsko-politická doporučení pro obě země s cílem zlepšení nastavení obou systémů.