Postavení žen na trhu práce v České republice v letech 2009-2018 - Havlíková, Kateřina (2020)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem postavení žen na trhu práce v České republice v letech 2009-2018. V teoretické rovině se zaměřuje na historii i současný stav postavení žen na trhu práce a představuje dílčí témata týkající se diskriminace žen, jejích forem a právní ochrany. V praktické části je analyzována tzv. gender pay gap v jednotlivých letech a odvětvích vybraných dle klasifikace CZ-NACE. Dále jsou komentovány výstupy z vlastního dotazníkového šetření, které jsou komparovány s platovou analýzou mužů a žen na trhu práce. Gender pay gap se ve vybraných odvětvích dle klasifikace CZ-NACE vyskytuje v rozmezí od 10-50 %.