Vliv dojezdové vzdálenosti od Brna na vývoj cen na trhu nemovitostí za období 2014 až 2020 - Hynštová, Karolína; Klement, Josef, 1990-; Feurich, Marek; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato práce se zabývá vývojem cen na trhu nemovitostí, konkrétně rodinných domů ve vybraném vzorku obcí Jihomoravského kraje za období 2014-2020. Vybrané obce jsou rozčleněny do čtyř intervalů dle dojezdové vzdálenosti do Brna a analyzovány na základě dat poskytovaných databází INEM a výsledků plynoucích z dotazníkové šetření, jehož se zúčastnilo 53 obcí. Z analýzy výsledků vyplývá, že čím blíže se rodinný dům Brnu nachází, tím vyšší je jeho cena. Signifikantní vliv na vývoj cen v jednotlivých obcích mají zejména tři charakteristiky: v jaké vzdálenosti od Brna obec leží, zda v obci dochází k realizaci developerských projektů a zda má obec kladné saldo migrace. Bylo zjištěno, že developerské projekty ovlivňují cenu rodinných domů silněji než dojezdová vzdálenost od Brna. Pro výzkum byla stanovena hypotéza: s rostoucí dojezdovou vzdáleností od Brna rostou ceny nemovitostí na trhu pomaleji. Stanovená hypotéza je z hlediska absolutního vyjádření vývoje cen potvrzena. Čím blíže Brnu se rodinný dům nachází, tím rychleji roste jeho cena. Z hlediska relativního vyjádření vývoje cen ovšem byla hypotéza falsifikována. Dále se práce zaměřuje i na ověření rozsahu vnitřních migračních procesů, konkrétně suburbanizace a kontraurbanizace, které také vývoj cen rodinných domů ovlivňují a přináší s sebou mnohé negativní i pozitivní jevy. Více jako 60 % obcí ze vzorku, které uvedly, že jsou ovlivňovány procesy suburbanizace a kontraurbanizace, zároveň tvrdí, že migrační procesy a jevy s nimi spojené mají negativní dopady na obce jako takové. Z hlubší analýzy této problematiky na základě rozhovorů s vybranými zástupci obcí pak vyplývá, že jsou procesy vnímány negativně zejména proto, jelikož obce nejsou schopny dostatečně rychle reagovat na odehrávající se demografické změny a často jim chybí finanč
Vedoucí práce: Josef Klement
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses