Komparace penzijních systémů České republiky a Kanady do roku 2020 - Janoušek, David; Škoda, Jiří; Morda, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zabývá analýzou a následnou komparací současného nastavení důchodového systému České republiky a Kanady. V teoretické části bakalářské práce autor definuje metody využité v práci a následně představuje elementární pojmy z oblasti sociální politiky. V této části je také nastíněn historický vývoj a popsány jednotlivé typy penzijních plánů a jejích různé způsoby financování. V praktické části jsou za použití metody komparace porovnány důchodové systémy z hlediska historického vývoje, náhradového poměru, solidarity, zásluhovosti a nákladovosti. Autor na základě provedené komparace sestavuje SWOT analýzu, která slouží jako podklad pro vytvoření návrhu změn a doporučení, která by dle něj bylo dobře aplikovat na současný penzijní systém v České republice. Dle SWOT analýzy patří mezi největší slabiny tuzemského systému jeho nízká zásluhovost a vysoká nákladovost. V souladu se SWOT analýzou autor doporučuje znovuzavedení druhého pilíře penzijního pojištění a změnu současného způsobu financování PAYG na hybridní systém dle kanadského vzoru.
Vedoucí práce: Jiří Škoda
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses