Zhodnocení výhod a nevýhod zavedení soukromého zdravotního připojištění v České republice ve třetí dekádě 21. století - Trsková, Kateřina (2020)
Bakalářská práce zkoumá postoj občanů a hlavních aktérů ve zdravotním systému k rozdělení zdravotní péče na standardní a nadstandardní. Současně zjišťuje zájem občanů o sjednání soukromého zdravotního pojištění za účelem využití nadstandardní zdravotní péče. V teoretické části se práce zabývá všeobecnou teorií zdravotních modelů, zdravotním pojištěním a fungováním zdravotního systému v ČR. Praktická část analyzuje vývoj výdajů na zdravotní péči, prokazující rostoucí trend u plátců i uživatelů zdravotní péče. Na základě zhodnocení dlouhodobé udržitelnosti zdravotního systému a nedostatků zmiňovaných odbornou i laickou veřejností, práce poukazuje na podfinancování zdravotního systému a vhodnosti zavedení nového zdroje financování. Následně je rozebrán neúspěšný proces zavádění nadstandardní zdravotní péče včetně prokázání podpory tohoto opatření od nejvlivnějších aktérů ve zdravotnictví v roce 2011 v ČR. Prostřednictvím zjištěných dat z vlastního dotazníkového šetření práce vyvozuje, že více než polovina respondentů považuje zavedení soukromého zdravotního připojištění za přínos pro dlouhodobé fungování zdravotního systému v ČR a současně je prokázán zájem o sjednání zdravotního připojištění.