Medellínský kartel a anglosaské mocnosti. Příspěvek k ekonomickému dopadu obchodu s drogami na USA a země Karibiku a Velkou Británii - Dvořák, Vojtěch; Kovář, Martin, 1965-; Loužek, Marek, 1975-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Tato práce má za cíl analyzovat trh s drogami v 70.-90. letech, analyzovat dopady trhu s drogami na socio-ekonomické prostředí USA a Velké Británie a analyzovat roli Medellínského kartelu na trhu s drogami. Vzhledem ke zkoumání dopadů na anglosaské mocnosti práce úmyslně vychází z anglicky psaných zdrojů, a i případová studie týkající se Medellínského kartelu užívá spíše „americký“ pohled. Práce odpovídá na výzkumné otázky týkající se funkčnosti a struktury trhu s drogami, historie Medellínského kartelu a dopadů trhu s drogami na socio-ekonomické prostředí USA a Velké Británie. Dále potvrzuje hypotézu tvrdící, že trh s drogami, na němž měl ve zkoumaném období výsadní postavení Medellínský kartel, měl vliv na dění politické, ekonomické i sociální v USA i ve Velké Británii a stanovuje teoretický rámec dopadů platný pro státy všechny. Růst trhu s drogami ve zkoumaném období měl na svědomí nárůst zdravotních komplikací a úmrtí, spojených s užíváním nelegálních substancí, dále nárůst podílu vězňů odsouzených za drogové delikty a kriminality celkově, efekty byly pozorovány i na životním prostředí či v makroekonomickém řízení. Práce užívá metody deskripce, analýzy, případové studie a progresivní metodu.
Vedoucí práce: Martin Kovář
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses