Postavení matek samoživitelek na trhu práce v České republice v roce 2020 - Langrová, Tereza (2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou matek samoživitelek, zejména jejich postavením na trhu práce v České republice v roce 2020. Práce zjišťuje pomocí dotazníkového šetření a řízených rozhovorů, zda ženy-matky samoživitelky spatřují nějaká znevýhodnění či překážky na trhu práce. Skrze tuto analýzu práce dochází k závěru, že největší překážka, kterou dotazované ženy spatřují, je spojena s neochotou zaměstnavatelů. Zaměstnavatelé mají velmi často předsudky spojené s péčí o malé děti, kdy vlivem rodinné politiky je většina povinností v péči o dítě spojena spíše s ženou. Práce také dochází k závěru, že ženy-matky samoživitelky v praxi naráží na nedostatek zkrácených úvazků či neochotu zaměstnavatele upravit pracovní dobu, která též ovlivňuje zaměstnanost žen. V důsledku těchto překážek na trhu práce ženy zmiňují problémy při slaďování pracovního a soukromého života. Celkové postavení matek samoživitelek na trhu práce se velmi těžko hodnotí, protože každá matka samoživitelka má úplně jinou životní situaci, která je ovlivněna velkou řadou jiných faktorů.