Postavení matek samoživitelek na trhu práce v České republice v roce 2020 - Langrová, Tereza; Vostrovská, Zdenka, 1956-; Johanis, Milan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou matek samoživitelek, zejména jejich postavením na trhu práce v České republice v roce 2020. Práce zjišťuje pomocí dotazníkového šetření a řízených rozhovorů, zda ženy-matky samoživitelky spatřují nějaká znevýhodnění či překážky na trhu práce. Skrze tuto analýzu práce dochází k závěru, že největší překážka, kterou dotazované ženy spatřují, je spojena s neochotou zaměstnavatelů. Zaměstnavatelé mají velmi často předsudky spojené s péčí o malé děti, kdy vlivem rodinné politiky je většina povinností v péči o dítě spojena spíše s ženou. Práce také dochází k závěru, že ženy-matky samoživitelky v praxi naráží na nedostatek zkrácených úvazků či neochotu zaměstnavatele upravit pracovní dobu, která též ovlivňuje zaměstnanost žen. V důsledku těchto překážek na trhu práce ženy zmiňují problémy při slaďování pracovního a soukromého života. Celkové postavení matek samoživitelek na trhu práce se velmi těžko hodnotí, protože každá matka samoživitelka má úplně jinou životní situaci, která je ovlivněna velkou řadou jiných faktorů.
Vedoucí práce: Zdenka Vostrovská
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses