Komparace vývoje životní úrovně v České republice a ostatních státech Visegrádské čtyřky mezi lety 2000 a 2019 - Hochman, Petr; Kozák, Jan, 1990-; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2020)
Cílem práce je komparovat vývoj životní úrovně v zemích Visegrádské čtyřky mezi lety 2000 a 2019 na základě vybraných ukazatelů a ověřit pravdivost hypotézy, že Česká republika si po celé sledované období udržovala pozici nejúspěšněji transformované ekonomiky a dosahuje obecně nejvyšší míry životní úrovně. V teoretické části autor definuje pojem životní úroveň a následně charakterizuje jednotlivé vybrané ukazatele, kterými jsou HDP na obyvatele, index lidského rozvoje, střední délka života, kojenecká úmrtnost, inflace, míra nezaměstnanosti, možnost a dostupnost vzdělání, přístup k městskému vodovodu, počet olympijských medailí na obyvatele a počet průměrných měsíčních mezd k nákupu automobilu Škoda Octavia. Vysvětluje také teorii konvergence a hospodářský cyklus. V praktické části popisuje vznik a vývoj jednotlivých členských států Visegrádské čtyřky i skupiny jako celku. Následně analyzuje a komparuje vývoj zemí dle zvolených ukazatelů. Hypotézu se na základě dostupných dat podařilo verifikovat, neboť Česká republika skutečně po celé období dosahovala nejvyšší životní úrovně ze zemí V4.
Vedoucí práce: Jan Kozák
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses