Analýza penzijního systému Hongkongu v letech 2015-2019 - Petr, Jan (2020)
Cílem této bakalářské práce je analyzovat penzijní systém Hongkongu a posoudit jeho udržitelnost a míru solidarity. K vytvoření uceleného obrazu je využito ekonomických a demografických dat spolu s podrobným popisem legislativního rámce penzijního systému. Hongkong čelí demografickému stárnutí populace a závažnost tohoto problému se v budoucích desetiletích nejspíše bude prohlubovat. Penzijní systém v Hongkongu stojí na mandatorních penzijních fondech MPF a bezpříspěvkové záchranné síti. Hongkongský fondový systém úspěšně odolává stárnutí populace, ale aby byl problém spojený s dlouhověkostí ošetřen ještě lépe, je nutné prodlužovat délku pracovního života. Tento systém nenese velkou míru solidarity, ale pokud bude provázen legislativními úpravami, bude dlouhodobě udržitelný. Využití hongkongské zkušenosti s fondovým financovaným pro penzijní systém v České republice je složité z důvodu historických, společenských a právních rozdílností. Znovuzavedení druhého pilíře v České republice by bylo výhodné z hlediska udržitelnosti penzijního systému, ale jeho implementace nese fiskální riziko pro první pilíř.