Trh práce České republiky v období exogenního šoku v roce 2020 - Semerád, Vojtěch (2020)
Cílem práce byla analýza situace na trhu práce v období před světovou pandemií způsobenou virem SARS-CoV-2, popis a komparace regionálních specifik českého trhu práce a hospodářsko-politická analýza jednotlivých vládních opatření směřujících k podpoře trhu práce v České republice, které byly přijímané v souvislosti se šířením viru SARS-CoV-2. Teoretická část je komponována definováním trhu práce, vybraných problémů na něm se zaměřením na nezaměstnanost a pohledy vybraných ekonomických škol na trhy práce. Praktická část se věnuje analýze trhu práce České republiky v období 2008-2019, popisu vybraných programů na podporu zaměstnanosti a zhodnocení jejich vlivu na stav zaměstnanosti v roce 2020. Za pomoci hospodářsko-politické analýzy se podařilo potvrdit hypotézu, že vládní opatření pomohla zmírnit dopady pandemie viru SARS-CoV-2 a s ní spojená restriktivní opatření na trh práce v České republice v roce 2020.