Aplikace principů LEADER při rozvoji venkovského prostoru na příkladu MAS Třešťsko - Dvořáková, Jitka (2020)
Diplomová práce zkoumá míru aplikace sedmi základních principů LEADER v praxi Místní akční skupiny Třešťsko, o.p.s. a přínos použití této metody pro rozvoj obcí v dané oblasti. Pomocí aplikace metodiky pro hodnocení metody LEADER navržené samotnými místními akčními skupinami je prostřednictvím kombinace výzkumných metod, včetně řízených rozhovorů se zaměstnanci MAS Třešťsko a dotazníkového šetření, vypracována soustava hodnotících matic. V závěru práce je zhodnoceno, že Místní akční skupina Třešťsko, o.p.s. svou činností přispívá k rozvoji obcí na svém území, ale některé principy uplatňuje nedostatečně, zejména princip síťování a spolupráce. Pozornost je věnována také aktivitě lokálních aktérů a partnerů MAS při rozvoji území a rozprostření poskytnutých finančních prostředků z dotačních titulů v rámci území místní akční skupiny.