Optimalizace MHD v Českých Budějovicích - Fejfar, Tomáš (2020)
V této diplomové práci se řeší problematika týkající se optimalizace Městské hromadné dopravy ve městě České Budějovice, které je v současnosti považováno za druhé české město s nejhorší dopravní situací. Dopravní kolony se zde vyskytují na denním pořádku, čímž dochází ke zhoršení celkové průchodnosti uvnitř města. Tato práce poskytuje možné řešení výše zmíněného problému v podobě navrhnutí možných úprav ve veřejné dopravě. Úpravy byly navrhnuty na základě provedených analýz autobusových a trolejbusových linek z hlediska přepravní využitelnosti. K analýze byla použita data z přepravního měření, které město uskutečnilo v roce 2015. Díky porovnání přepravních dat a intervalů jednotlivých linek došlo k identifikaci těch částí linek, které v současnosti vykazují nízké využití. Na úpravu těchto částí je zaměřeno úsilí této práce s cílem tak zlepšit dopravní situaci uvnitř města.