Využití alternativních pohonů v současné autobusové dopravě - Klouček, Oldřich (2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou implementace nových ekologických druhů pohonů v autobusové dopravě. Hlavním cílem práce je představit ucelený pohled na současné technologické možnosti, jejich pořizovací a provozní náklady a potřebnou infrastrukturu. Dalším cílem je obecně představit celé odvětví autobusové dopravy, především s ohledem na financování tohoto sektoru. Na příkladu provozu autobusové linky kalkuluji konkrétní náklady na provoz jednotlivých typů autobusů, včetně případné dotace na pořízení bateriového elektrobusu. Součástí práce je také vlastní analýza produkovaných emisí CO₂ u různých typů pohonů jak z pohledu vlastního spalování, tak i z pohledu primární výroby paliva či energie.