Šedá ekonomika ve Švýcarsku : analýza Modelem MIMIC - Nečadová, Martina; Brixiová, Zuzana; Zídková, Hana; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2020)
Tato práce je zaměřena na empirický odhad rozsahu šedé ekonomiky ve Švýcarsku s použitím MIMIC (multiple indicator multiple cause) modelu. Švýcarsko je zemí, která má jeden z nejnižších poměrů šedé ekonomiky k HDP v Evropě. Proto je účelné zjistit nejen rozsah šedé ekonomiky, ale i faktory, které k nízkému poměru šedé ekonomiky k HDP přispívají. Z toho mohou vyplývat důležité poznatky pro ostatní evropské země. Tato práce poskytuje první separátní odhad šedé ekonomiky ve Švýcarsku na bázi analýzy časových řad, a ne panelových dat. Na základě současných teorií šedé ekonomiky byly k odhadu použity proměnné používané pro vyspělé země, a to ekonomická svoboda, daňová kvóta, míra nezaměstnanosti a podíl veřejných sociálních výdajů na HDP. Statisticky významný vliv na šedou ekonomiku byl prokázán pro daňovou kvótu a ekonomickou svobodu, přičemž relativně nízká daňová kvóta a vysoká ekonomická svoboda patří k důvodům, proč je ve Švýcarsku šedá ekonomika velmi nízká. Dle odhadu má poměr šedé ekonomiky k HDP ve Švýcarsku klesající trend od intervalu 22,9 - 6,9 % v roce 1991 do intervalu 5,6 - 1,7 % v roce 2017.
Vedoucí práce: Zuzana Brixiová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses