Analýza vývoja sáld platobnej bilancie v krajinách OECD - Strempek, Peter; Mandel, Martin, 1962-; Durčáková, Jaroslava, 1941-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práca je zameraná na analyzovanie platobnej bilancie v krajinách OECD a troch krajín mimo OECD v období od roku 1993 do roku 2018. Práca je rozdelená na dve hlavné časti. V prvej časti diplomovej práce vymedzujem základné pojmy ako platobná bilancia, vonkajšia rovnováha, porovnanie BPM5 a BPM6 a typy kumulatívnych sáld. Následne pokračujem definovaním zahraničnej investičnej pozície, zahraničného dlhu a signalizačných limitných ukazovateľov. V praktickej časti analyzujem všetky vymedzené saldá a prinášam konkrétne výsledky pre jednotlivé ekonomiky. V závere práce sumarizujem všetky rezultáty jednotlivých sáld v prehľadnej tabuľke. Výsledky preukážu, že niektoré krajiny majú optimálny vývoj sáld platobnej bilancie, ale aj upozornia na niektoré problémy krajín s chronickým deficitom jednotlivých sáld.
Vedoucí práce: Martin Mandel
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses