Zhodnocení předpokladů politiky a reality implementace nástrojů harmonizace rodinného a pracovního života v příhraničních oblastech Plzeňského kraje - Bláhová, Eliška (2021)
Diplomová práce se zaměřuje na harmonizaci rodinného a pracovního života v příhraničních oblastech České republiky. Cílem práce je zhodnocení realizace opatření pro soulad rodinného a pracovního života v příhraničních oblastech Plzeňského kraje. Teoretická část se věnuje přínosům a překážkám harmonizace, teoretickým východiskům, ale i harmonizaci v evropském kontextu a v tuzemsku. V praktické části je řešena problematika slaďování rodinného a profesního života v okresech Domažlice a Klatovy. V rámci výzkumu bylo provedeno dotazníkové šetření mezi rodiči dětí předškolního věku ve 12 obcích, které byly do výzkumu zařazeny podle velikostních skupin, aby bylo možné ověřit, zda existuje závislost harmonizace na velikosti sídla v těchto okresech. Výsledky byly následně doplněny o rozhovory s pracovníky Úřadu práce v Domažlicích a v Klatovech. Na základě získaných poznatků bylo zjištěno, že rozsah používaných nástrojů na podporu slaďování rodinného a pracovního života je omezený v závislosti na velikosti obce.