Analýza trhu práce v krajích České republiky se zaměřením na životní náklady a výnosy ze vzdělání v letech 2009–2018 - Kirnigová, Kateřina (2021)
Práce analyzovala mzdy v různých stupních dosaženého vzdělání v krajích České republiky, kdy hlavním cílem bylo zjistit, jaký podíl tvoří celoživotní náklady obyvatel na celoživotních příjmech, a zda se vyplatí investovat do vzdělání. Tato diplomová práce je založena na vlastních metodách výzkumu, kdy pro analýzu a následnou komparaci byly vytvořeny fiktivní osoby, přičemž každá osoba představuje určitý dosažený stupeň vzdělání a žije/studuje v jednom z krajů České republiky. Všem jedincům byla vypočtena takzvaná reálná celoživotní mzda a celoživotní náklady, které byly založeny na skutečných relevantních datech dle dostupnosti, především za roky 2009-2018. Nejnižší podíl celoživotních nákladů na celoživotní mzdě byl naměřen v Karlovarském kraji u osoby s vysokoškolským/doktorským vzděláním, kde tento podíl dosahuje 34,39 %. Nejvyšší podíl byl zaznamenán v kraji Hlavní město Praha, kde u osoby, která spadá do skupiny osob se základním vzděláním či bez vzdělání činil 86,19 %. Co se týká investic do vzdělání v kraji, hypotéza, že se investice do vzdělání vyplatí byla ve většině stupních dosaženého vzdělání verifikována.