Financování regionálního školství - Kondrátová, Petra; Sedmihradská, Lucie; Hulínský, Lukáš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se zabývá systémem financování regionálního školství v České republice a jeho reformou, která vešla v platnost v roce 2020. Hlavním cílem práce je srovnání nového a starého způsobů financování a jejich dopad na školská zařízení. Mezi další cíle patří zanalyzovat financování a hospodaření konkrétní základní školy. Teoretická část neboli první kapitola se věnuje především popisu obou způsobů financování a také hodnotí role Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, krajů a zřizovatelů v tomto systému. Druhá kapitola je zaměřena na rozdíly v počtu základních škol a žáků v jednotlivých krajích a na rozdíly v krajských normativech z roku 2019. Součástí této kapitoly je i komparace financování na modelovém příkladu pro 14 základních škol ze 14 krajů ČR. Třetí kapitolu tvoří případová studie zaměřená na Základní školu v Mnichovicích, její financování, hospodaření a realizované investiční akce v posledních letech.
Vedoucí práce: Lucie Sedmihradská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses