Příjmy obecních rozpočtů ze sankčních plateb - Novotná, Kateřina (2021)
Diplomová práce se zabývá příjmovou stránkou obecního rozpočtu, konkrétně položkou 2212 – Sankční platby přijaté od jiných subjektů. Cílem diplomové práce je vytvořit přehled právních předpisů, na jejichž základě jsou obce oprávněny k ukládání pokut, jež jsou součástí položky 2212. Jelikož příslušné zákony dosahují počtu v řádech stovek, bude se jednat o jejich demonstrativní výčet. Teoretická část práce je věnována vymezení základních pojmů ze správního trestání,klasifikaci příjmů, postavení obce, její působnosti a sankční pravomoci obce. Praktická část se zabývá samotnou analýzou právních předpisů, k nimž jsou přiřazena příslušná data, na jejichž základě jsou vybrány a detailněji rozebrány tři skupiny odvětví vykazující nejvyšší částky přijatých sankčních plateb. Práci zakončuje případová studie města Jablonec nad Nisou, kde byly získány potřebné informace k vytvoření přehledu právních předpisů a konkrétních přestupků, za jejichž spáchání pachatelům uložilo město odpovídající pokuty v roce 2019.