Srovnání výkonnosti strategií fondů založených na hodnotovém a indexovém investování - Straka, Filip (2021)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou výkonností fondů zaměřených na hodnotové a indexové investiční strategie. Cílem práce je porovnat tyto dvě investiční strategie na příkladu vybraných fondů od největších správců aktiv a zjistit, jestli má běžný retailový investor možnost dosahovat vyšších než průměrných výnosů investicí do hodnotově zaměřených fondů. Analýza výkonnosti fondů byla provedena pomocí moderních metod měření výkonnosti fondů. Konkrétně byl využit Sharpeův index, Treynorův index a Jensenova metoda. Fondy byly také porovnány z pohledu výnosnosti, rizikovosti nebo nákladovosti. Analýza je doplněna pohledem na portfolia fondů a hlavní hodnotové a finanční ukazatele, pomocí nichž byly odhaleny možné příčiny podvýkonnosti hodnotových fondů vůči indexu S&P 500. Nejvýkonnějším z fondů byl zástupce indexové investiční strategie, burzovně obchodovaný fond kopírující americký index S&P 500. Žádný z vybraných hodnotových fondů nedokázal překonat tento fond a hodnotová investiční strategie realizovaná vybranými fondy se tedy ukázala jako méně výkonná.