Nepřímé investiční pobídky a jejich spojitost s ekonomickým růstem ČR - Žitná, Aneta (2021)
Práce se zabývá efektivitou nepřímé veřejné podpory výzkumu a vývoje a její spojitostí s ekonomickým růstem. Hlavním cílem práce je zjistit, jaký má nepřímá veřejná podpora vztah k podnikatelským investicím do výzkumu a vývoje. Tato kauzální závislost je zkoumána pomocí regresní analýzy. Zároveň je v práci provedeno srovnání systému nepřímé veřejné podpory s vybranými státy EU. Zvoleno bylo Švédsko a Rakousko, jelikož se jedná o jedny z ekonomicky nejvyspělejších zemí EU, přičemž v Rakousku se nepřímá veřejná podpora těší vyšší oblíbenosti než přímá a ve Švédsku je tomu naopak. Výsledky analýzy ukázaly, že nepřímá veřejná podpora má v členských státech EU pozitivní vliv na investice do výzkumu a vývoje.