Pracovní spokojenost a motivace zaměstnanců ve veřejné správě. - Bělonožníková, Karolína (2021)
Nedílnou součástí každé instituce jsou spokojení a dobře motivovaní zaměstnanci. Jedině tak může růst organizace i zaměstnanec. V této práci analyzuji pracovní spokojenost a motivaci zaměstnanců ve veřejné správě. Dále analyzuji současné způsoby hodnocení a motivace zaměstnanců. Zjišťuji, jaké motivační nástroje jsou v současné době ve veřejné správě nejúčinnější. V rámci teoretické části definuji pojmy, které napomůžou k lepšímu pochopení celé tematiky a uvádím základní teorie pracovní motivace a spokojenosti. Zaměřuji se také na právní úpravu a hodnotím podmínky české legislativy, v rámci které dochází k hodnocení výkonu zaměstnanců a zda je v těchto podmínkách umožněno provádět efektivní motivaci. Dále, na základě odborné literatury, shrnuji aktuální trendy v hodnocení a motivaci pracovníků. Zabývám se rozdíly mezi veřejným a soukromým sektorem a vymezuji zaměstnanecký poměr ve veřejné správě. Podstatou praktické části je analýza pracovní motivace a spokojenosti zaměstnanců veřejné správy. Tu provádím formou dotazníkového šetření, kterého se zúčastňují zaměstnanci napříč institucemi veřejné správy. Na základě získaných dat hodnotím jednotlivé oblasti pracovní spokojenosti, hodnocení zaměstnanců a jejich motivace. V závěru navrhuji konkrétní doporučení, která mohou napomoci ke zlepšení pracovní spokojenosti, motivace a způsobu hodnocení zaměstnanců veřejné správy.