Faktory ovlivňující počet nabízejících v soutěžích o veřejné zakázky na úrovni obcí - Skyba, Anna (2021)
Velikost trhu veřejných zakázek v roce 2019 představuje 560 mld. Kč. Celkové vynaložené výdaje ze státního rozpočtu dosáhly ve stejném roce cca 1550 mld. Kč. Tímto výdaje na veřejné zakázky představují 36 % z výdajů státního rozpočtu. Zároveň veřejný zadavatel nemá osobní motivaci na efektivním a hospodárném zacházení s veřejnými prostředky. Proto je důležité zjistit faktory ovlivňující nabídku a poptávku a jejích dopad na celkový počet nabízejících v soutěžích o veřejné zakázky na úrovní obce. Pro dosažení tohoto cíle byla provedena regresní analýza souboru o 199 veřejných zakázkách za rok 2019 zadaných v Jihočeském a Plzeňském kraji. Na základě obdržených výsledků se podařilo formulovat doporučení pro navýšení počtu podaných nabídek, a jako následek, dosažení úspor.