Hodnocení efektivnosti investičního projektu - Wicková, Monika; Staňková, Anna, 1951-; Marek, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Smyslem této diplomové práce bylo komplexně posoudit efektivnost vybraného investičního projektu iQFABLAB skrze příslušné metody a zároveň provést analýzu citlivosti zvoleného ukazatele efektivnosti. Investiční projekt provozuje společnost IQLANDIA, o.p.s. a jelikož je obecně prospěšnou společností, je efektivnost hodnocena jak z hlediska finančních, tak i socioekonomických užitků. Životnost investičního projektu je odhadnuta na 4,5 roku, proto výpočty odráží časový horizont mezi lety 2019 – 2023. Práce se sestává ze dvou celistvých částí. V první, teoretické kapitole jsou charakterizovány základní prvky investičního rozhodování, velká pozornost je soustředěna na zdroje financování, konkrétně pak na podporu ze strukturálních a investičních fondů Evropské unie. V závěru první části jsou specifikovány vybrané metody hodnocení efektivnosti. Druhá kapitola se zaměřuje na praktickou stránku problematiky. Nejprve je představena společnost IQLANDIA, o.p.s., dále je popsán světoznámý koncept FabLab a posléze se pozornost soustřeďuje na samotný investiční projekt iQFABLAB. Z poskytnutých dat jsou následně vypočítány veškeré indikátory a ze zjištěných výsledků je provedeno celkové zhodnocení efektivnosti investičního projektu. Citlivostní analýza zkoumá vliv změny peněžních příjmů, kapitálových výdajů a diskontní sazby na vybraný ukazatel efektivnosti. Závěr druhé kapitoly pak obsahuje nástin doporučení na možná zlepšení, které by měly přispět k příznivějšímu budoucímu vývoji investičního projektu.
Vedoucí práce: Anna Staňková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses