Vliv ropného bohatství na ekonomickou prosperitu Ghany a Venezuely v letech 2000 až 2019 : Pro jedny požehnání, pro druhé kletba - Vik, Šimon (2021)
Tato bakalářská práce představuje teorii tzv. „prokletí přírodních zdrojů“ a aplikuje ji na příkladu dvou konkrétních zemí, jmenovitě Ghany a Venezuely, které jsou obě vývozci ropy. Teoretická část práce vymezuje teorii „prokletí přírodních zdrojů“ včetně jejích jednotlivých transmisních mechanismů. Literární rešerše se zabývá těmito tématy jak v obecné rovině, tak i specifickými názory jednotlivých autorů. V praktické části jsou konkretizovány reálné aspekty teorie „prokletí přírodních zdrojů“ na situaci Ghany a Venezuely. Výběr těchto zemí ve vzájemné komparaci není v dosavadním výzkumu obvyklý, což představuje přidanou hodnotu této práce. Analyzovány jsou na příkladu těchto zemí jak ekonomické, tak i institucionální faktory onoho „prokletí“, které mají v dnešním globálním světě dosah i daleko za hranice Ghany a Venezuely. Práce ústí v komplexní komparaci vlivu existence ropného bohatství na sledované ekonomiky. Hlavním závěrem této práce je, že na obou zemích byly zpozorovány projevy onoho „prokletí“.