Bankovníctvo v daňových rajoch - Nerečová, Jana (2021)
Diplomová práca sa zaoberá bankovníctvom v daňových rajoch. Cieľom práce je čitateľovi priblížiť problematiku daňových rajov, ich vlastnosti, využívanie a fungovanie. Veľká časť diplomovej práce sa zaoberá históriou daňových rajov a reguláciou finančného sektora v daňových rajoch. Ich história je veľmi dôležitá k porozumeniu, ako daňové raje vznikli a ako fungujú, pretože sa stále jedná o oblasť s vysokou mierou tajomstva. Bankové tajomstvo, ktoré je v daňových rajoch omnoho vyššie než v ostatných krajinách sveta, je jednou z mnohých vyhľadávaných výhod daňových rajov. Dôsledky bankového tajomstva v daňových rajoch majú globálny rozsah, preto sú taktiež zmienené v diplomovej práci. Práca sleduje rozsah, v akom sú daňové raje využívané, a to prostredníctvom uniknutých údajov priamo z daňových rajov. Na záver je uvedený konkrétny prípad otvorenia bankového účtu v daňovom raji, čo všetko je potrebné k otvoreniu účtu a ako náročné je pre fyzickú alebo právnickú osobu otvoriť offshore bankový účet.