Optimalizace prodejního procesu - Beneš, Jonáš; Potančok, Martin; Pém, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2021)
Práce se zabývá zavedením prediktivního modelu v malé až střední společnosti, který má za účel zlepšit úspěšnost obchodního procesu, a tím zvýšit výnosnost společnosti. Je zde popsáno business prostředí a samotný obchodní proces, který má model obohatit. Práce obsahuje úvahy o výběru modelu a udává výhody a nevýhody různých typů modelů pro danou specifickou společnost. Nakonec byla vybrána logistická regrese. Jsou zde rozebrány všechna dostupná data ve společnosti z hlediska jejich možného využití jako prediktorů úspěšnosti obchodního procesu. Dále se model vyhodnocuje a jsou zde vysvětleny základní ukazatele pro vyhodnocení modelu (ROC křivka, Kolmogorovův–Smirnovův test). Implementace modelu je řešena nabídkou několika implementačních scénářů, o kterých rozhodoval management společnosti. Jednalo se o Proof of Concept práci, kde jsou v závěrečné části práce představeny další možnosti rozvoje modelu i jeho implementace.
Vedoucí práce: Martin Potančok
Závěrečná práce - Institut celoživotního vzdělávání (MBA)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet