Zahraniční (degree) studenti pohledem datové analytiky - Brabcová, Denisa (2021)
Nejen české vysoké školy si začínají uvědomovat význam datové analytiky pro strategické a informované rozhodování. Vedle celosvětového trendu, plyne zájem o tuto oblast ze strany českých vysokých škol také z institucionální akreditace a nutnosti měřit kvalitu vzdělávání, a onemocnění covid-19. Také Univerzity Karlova v poslední době hledala způsob, jak efektivně využít data z univerzitních systémů pro kvalifikované rozhodování, nastavení strategií i budoucího směřování univerzity. V minulosti na Univerzitě Karlově proběhla aktivita Sběr dat, jejímž hlavním cílem bylo zjistit, kde všude Univerzita Karlova ukládá data, a co by vedení univerzity chtělo sledovat. Výstupem však nebyly konkrétní reporty pro vedení univerzity. Tato práce si proto dala za cíl vytvořit prototyp dashboardu a reportů se zaměřením na cizojazyčné studijní programy. Tato oblast byla vybrána z důvodu připravované marketingové strategie pro nábor zahraničních studentů. Výstupy pokrývají posledních šest akademických let (2015/2016–2020/2021) a zaměřují se na tzv. degree studenty, tedy ty, co přijíždějí studovat na Univerzitu Karlovu s cílem získat titul a studium si hradí ze svých vlastních prostředků na aktuální trendy a sdílení příkladů dobré praxe náboru zahraničních studentů na zahraničních univerzitách. Jak dashboard/reporty, tak aktuální trendy náboru zahraničních studentů, pomůže vedení Univerzity Karlovy dělat strategická rozhodnutí, která jsou založená na datech, a lépe zacílit marketingové aktivity.