Využití modelů Systémové dynamiky při řešení vybraných problémů manažerské komunikace - Dalihod, Martin (2021)
Management, manažerská komunikace, manažerské rozhodování a jejich podpora ICT nástroji jsou klíčovými fenomény současné hospodářské organizace. Cílem disertační práce je prokázat, že koncept modelu Systémové dynamiky může sloužit jako komunikační kanál pro sdílení manažerských představ. Koncept modelu Systémové dynamiky je možné využít pro tvorbu DSS (Decision Support System). Toto je v práci demonstrováno na třech strategicky zvolených případových studiích. Jednotlivé případové studie – alterantivy praktických využití v oblasti aplikované informatiky – jsou zvoleny tak, aby mohly sloužit jako generické modely Vize, Projektového řízení a Auditu. Navržené koncepty modelů představují prototyp modelu Systémové dynamiky. Jedná se o první fázi prototypového cyklu. K tvorbě modelů Systémové dynamiky je použit nástroj InsightMaker. Navržené generické modely jsou v práci nejprve představeny jako koncepty modelu Systémové dynamiky a následně jsou prezentovány změny v rámci prototypování prostřednictvím group modelingu. Systémová dynamika, patřící mezi moderní systémové přístupy, je v práci pojata jako disciplína, která svými modelovými nástroji napomáhá kvalitnějšímu poznávání okolních systémů, a to zejména těch, ve kterých se vyskytuje vysoká míra detailu a dynamické komplexity. Předpokladem práce je teze, že některá historická data jsou uložena jako tacitní znalosti v hlavách zaměstnanců, včetně manažerů, která nejsou dostatečně komunikována. Autorem disertační práce provedené návrhy mají pomoci tyto tacitní znalosti transformovat do explicitní formy, aby je bylo možné sdílet a uchovat jako organizační znalost.