Přístup ČR k eurozóně a komparace s dalšími postkomunistickými státy - Sýkora, Tomáš (2021)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku společné evropské měny v souvislosti s Českou republikou a také na porovnání České republiky s dalšími postkomunistickými státy, z nichž většina již společnou měnu přijala. Teoretická část nejdříve nastiňuje maastrichtská konvergenční kritéria, která je nezbytné plnit před vstupem do eurozóny. Dále pak popisuje teorii optimální měnové oblasti, která se zabývá analýzou nákladů a přínosů plynoucích z členství v měnové unii. Praktická část nejdříve popisuje nominální konvergenci České republiky a vybraných států, jmenovitě Polska, Estonska, Litvy, Lotyšska a Slovenska, k průměru Evropské unie či eurozóny. Druhá polovina praktické části se již věnuje reálné konvergenci všech vybraných států. Tím se snaží odpovědět na otázku, zda je euro pro Českou republiku vhodné, či nikoliv.