Zátěžové testy v kontextu regulace a dohledu bank - Česenek, Jakub (2021)
Diplomová práce se zaměřuje na regulaci bank z makroobezřetnostního a mikroobezřetnostního pohledu s akcentem na zátěžové testy, díky kterým se hodnotí zdraví a odolnost bankovních institucí v mnoha zemích. Mimo například naši Českou národní banku jsou prováděny anglickou centrální bankou, americkou centrální bankou nebo Evropskou bankovní autoritou. Speciální pozornost bude věnována zátěžovým testům, které jsou prováděny Evropskou bankovní autoritou. V teoretické části je popsána teorie bankovní regulace, kde práce popisuje makroobezřetnostní politiku zaměřující se na systémové riziko a mikroobezřetnostní politiku, zaměřující se na regulaci kapitálu bank. Problematika zátěžových testů je uvedena pomocí teorie zátěžových testů, k jejichž řešení přispěl také český ekonom Martin Čihák. V závěrečné části jsou analyzovány zátěžové testy EBA.