Účetní souvislosti znehodnocení aktiv - Stehno, Radim (2021)
Tato práce se věnuje problematice vyjádření znehodnocení aktiv v účetnictví. Cílem práce je zjistit, zda a jak vybrané účetní jednotky uvádějí konkrétní informace o znehodnocení aktiv v příloze účetní závěrky. Dále pak zjistit, v jaké výši je konkrétní znehodnocení aktiv vykázáno a hodnotově porovnat jednotlivé analyzované společnostmi. V teoretické části je popsáno účetnictví a jeho význam, obecné účetní zásady, nástroje vyjadřující znehodnocení aktiv v účetnictví, a to jak podle českých účetních předpisů, tak podle mezinárodních standardů účetního výkaznictví IFRS. Praktickou část práce tvoří analýza komentářů k tvorbě opravných položek k zásobám a pohledávkám v účetních závěrkách zkoumaných účetních jednotek. V další části je zobrazeno, v jakých hodnotách účetní jednotky toto znehodnocení vyjadřují, přičemž jsou tyto hodnoty dále poměřovány napříč analyzovanými společnostmi.