Ekonomické aspekty financování penzí v České republice - Vejvalka, David (2021)
Diplomová práce se zabývá ekonomickými aspekty českého důchodového systému s akcentem na jeho financování. Jde o téma, které je velmi aktuální a bezprostředně se týkající každého člena české společnosti, ať už z pohledu placených odvodů ze mzdy během produktivního věku anebo z pohledu výše (starobních) důchodů v neproduktivní části života. V práci se nejdříve rozebírají funkční penzijní modely, dále pokračuje analýza aktuálního důchodového systému v ČR a navazuje diskuze jeho nejrůznějších ekonomických dopadů. Mezi hlavní identifikované nedostatky současného systému patří fiskální náchylnost na demografický vývoj, silná závislost příjmů systému na ekonomickém cyklu nebo nízká zásluhovost penzí u průměrně až nadprůměrně vydělávající části populace. Nalezeným nejvhodnějším řešením je neoliberální penzijní reforma, která má potenciál vyjma odstranění aktuálních nedostatků také rozvinout domácí kapitálový trh.