Daň z digitálních platforem v České republice a na Slovensku - Maxa, Marek (2021)
Cílem této diplomové práce je vymezit specifika digitální a sdílené ekonomiky a souvisejících pojmů. Ekonomiky vyspělých evropských zemí již nejsou poháněny průmyslovou výrobou, ale poskytováním služeb a technologickým vývojem, díky kterému se celý svět postupně dostává do zcela nové podoby. Řada služeb a lidské fungování jako takové se výrazně mění, což vyžaduje také změny na národní i mezinárodní legislativní úrovni. Tato práce zkoumá navrhované směrnice k zavedení daně z digitálních platforem a případný dopad při jejich zavedení. V praktické části je na základě dat z databáze Amadeus zanalyzováno a porovnáno daňové zatížení mezinárodních a domácích podniků a také efektivní daňová sazba podniků digitálních s podniky tradičními. V poslední kapitole je zkoumán potenciál daňových výnosů pro Českou a Slovenskou republiku z příjmů platforem Bolt a Uber v případě zavedení daně z digitálních platforem.