Efektivnost veřejné podpory výzkumu a vývoje - Ribka, Filip; Slintáková, Barbora; Kudrna, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2021)
Diplomová práce se zabývá tématem efektivnosti veřejných výdajů na výzkum a vývoj. Cílem práce je na vzorku firem ověřit, zda subjekty, které obdržely podporu na výzkum a vývoj, dosahují v čase lepších ekonomických výsledků ve srovnání s celým odvětvím. V první kapitole jsou charakterizovány teoretické možnosti veřejného financování výzkumu a vývoje. Druhá kapitola je věnována popisu současné podoby systému veřejné podpory v České republice a jeho směřování. Poslední kapitola je zaměřena na vlastní analýzu s využitím metodiky INFA. Výsledky výzkumu ve většině případů prokázaly zlepšení ekonomických výsledků firem v horizontu tří let, přičemž výraznější zlepšení lze pozorovat u podniku využívajícího nepřímou formu podpory.
Vedoucí práce: Barbora Slintáková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2021
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2021
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses